Saturday, February 12, 2011

Γερμανικοί λουκουμάδες....ή κάτι τέτοιο.....

 

IMG_3952Φααααααααααααααααν Ποστ!!!!! Η γλυκειά Βίκυ μου γράφει:

"Αναρωτιέμαι αν έχεις συνταγή για ένα γερμανικό γλυκό που δοκίμασα και δεν ξέρω το όνομα του...
Δύο χρονια πίσω είμασταν οικογενειακά τα Χριστούγεννα στο Βερολίνο και στην Χριστουγεννιάτικη αγορά (κιόσκια) αγοράζαμε κάτι "ζυμαράκια πασπαλισμένα με ζάχαρη" που τα προσφέρανε σε χαρτονένιο χωνάκι... Ο γιός μου είχε ξετρελαθεί με αυτά... Στην Ελλάδα δεν μας είναι γνωστα.... Μήπως ξέρεις το όνομά τους ??? Έχεις συνταγή ???Καλή συνέχεια !!!! Βίκυ (απο Αθήνα)"

Όχι απλά την ξέρω αλλά τυχαίνει να είναι και το αγαπημένο σνακ της Χριστίνας όταν είμαστε στο κέντρο για ψωνια. ! Τα βρίσκεις σε όλους σχεδόν τους φούρνους της Γερμανίας και σχεδόν πάντα με διαφορετικό όνομα αλλά και γέμιση. Εδώ στο Μόναχο τα βρίσκω με το όνομα Quarkbällchen, teigbällchen, topfenbällchen. Την συνταγή την έχω από μαι παλιά γνωστή ή οποία μας τα είχε φτιάξει στα γεννέθλια της κόρης της. Μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τα κάνω μόνη μου΄θεωρώντας τα χρονοβόρα και δύσκολα ακριβώς όπως και τους λουκουμάδες. Τελικά με έπεισε ότι είναι ευκολα και  απόφάσισα να τα φτιάξω και μάλιστα την ίδια μέρα που πήρα και την συνταγή, για να διαπιστώσω ότι όντως είναι πανευκολα! Μόνο που στα πρώτα εκανα πατάτα. Όπως πάντα δηλαδή. Το λάδι ήταν πολύ καυτό με αποτέλεσμα να ψηθούν απέξω και μέσα να μείνουν ωμά. Δυστυχώς το κατάλαβα αργά όταν ο Νίκος μου ανακοίνωσε ότι η γέμιση που χω βάλει, και που δεν είχα βάλει, είναι κάπως κολλώδης.....μπλιαχ! Το θέμα είναι ότι απο γευση είναι όνειρο. Αφράτα και μυρωδάτα, όχι ιδιαίτερα γλυκά αλλά πολυ πολύ νόστιμα. Μπορείτε να τα κυλίσετε σε κρυσταλλική ζάχαρη, σε άχνη, να τα γεμίσετε με μια μαρμελάδα ή κρέμα της αρεσκία σας.

Πάμε στην συνταγή;

 Quarkbällchen (κβαρκμπέλχεν) ή λουκουμάδες με γιαούρτι

Για περίπου 30 κομμάτια

250 γρ. κβαρκ

300 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις

3 αυγά

2 κουταλάκια μπεικιν

75 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

5 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλάκι βανίλια

μια πρέζα αλάτι

 

λάδι για τηγάνισμαIMG_3965

Χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη καλά με το μίξερ ή με ένα σύρμα. Προσθετετε το Κβαρκ, το αλάτι και την βανίλια. Κοσκινίζετε το αλευρι με το μπεικιν και τα προσθέτετε και αυτά στο προηγούμενο μείγμα ανακατευοντας καλά. Στο τέλος προσθέτετε το βούτυρο και ανακατευετε επίσης πολύ καλά. Βάζετε το μείγμα για μια ώρα περίπου στο ψυγείο να σφίξει ώστε να πλάθονται τα μπαλάκια καλύτερα. Βάλτε το λάδι (σπορέλαιο ή λάδι καρύδας ή ακόμα και ghee) να ζεστάθεί. Αν έχετε φριτέζα βάλτε την στους 175 βαθμούς.. Στο μάτι της κουζίνας μου έχω την θερμοκρασία στο 8 (πάει απότο 1 μέχρι το 10) και θέλει περίπου 10 λεπτά μέχρι να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Λαδώστε τα χέρια σας και πλάστε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Ρίξτε τα ένα ένα στην κατσαρόλα με το λάδι και τηγανήστε τα για περίπου 5 λεπτά. Το λάδι θα πρέπει να είναι μπόλικο διότι με το που ψήνονται από την μια πλευρα γυρνάνε μόνα τους από την άλλη και για να γίνει αυτό θα πρέπει να χουν αρκετό χώρο προς τα κάτω. Επίσης θα πρότεινα να κάνετε αρχικά μια δοκιμή με ένα ή δυο ώστε να είστε σιγουροι για την θερμοκρασία του λαδιού και μετά να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα. Βγάλτε τα με την τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τα σε αποροφητικό χαρτι για να στραγίξουν. πασπαλίστε τα με άζνη ή κυλίστε τα σε κρυσταλική ζάχαρη, περιχύστε τα με αριαωμένο μέλι, γεμίστε τα με μια γέμιση της αρεσκείας σας!

IMG_3954

Επειδή πολλο[ι έχει τύχει να μ ρωτήσουν τι είναι το κβαρκ και με τι μπορούν να το αντικαταστήσουν έκανα μια μικρή ερευνα γύρω από την παρασκευή του. Το κβαρκ για αυτούς που δεν το ξέρουν μοιάζει αρκετά με το γιαούρτι αλλά έχει μαι πολύ πιο πηχτή και σταθερή υφή. Ο πιο ευκολος τρόπος για να κάνει κανείς κβαρκ στο σπίτι είναι είτε αγοράζοντας μια κβαρκομηχανή, μάλιστα υπάρχουν και τετοιες, ή να προσθέσει σε γάλα, κεφίρ. Μια τέτοια συνταγή θα σας δώσω και εγώ γιατί είναι κατα την γνώμη μου η πιο απλή εφόσον δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν μπορείτε να βρείτε πυτιά.

 

Πως να κάνετε μόνοι σας Κβαρκ (Homemade Quark)

Για 250 γρ. κβαρκ

1 λίτρο φρέσκο γάλα

60 μλ κεφίρ

Αν το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι παστεριωμένο τότε θα πρέπει να το βάλετε σε μαι κατσαρόλα να κάψει. Κατόπιν αφήστε το να κρυώσει εντελώς και ανακατ΄ψτε μέσα σε αυτό το κεφιρ. Σκεπάστε το και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 24 με 48 ώρες μέχρι να κόψει εντελώς. Κόψτε το σε κομματια και στραγκίξτε το μέσα σε ένα τουλπάνι. Δέστε το τουλπάνι σφιχτά και κρεμάστε το μέσα σε ενα άλλο σκευος και τοποθετήστε το στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες περίπου. Κατόπιν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά. Να το βάλετε στα γλυκά σας ή να το φάτε και σκέτο ή με φρούτα.

 

     IMG_3959 

 

Καλή όρεξη!

9 comments:

  1. Ωραίο ακούγεται, αλλά όταν λες κεφίρ δεν εννοείς το μύκητα, έτσι δεν είναι?
    Στα Σ/Μ πωλείται μόνο το προϊόν του μύκητα τυποποιημένο, τον μύκητα δύσκολο να τον βρούμε!
    Πολύ ωραίο γλυκάκι!
    Καλό ξημέρωμα!

    ReplyDelete
  2. loukoumades h kati tetoio, ego tha paro giati deixnei souper!

    ReplyDelete
  3. Kala deixnoun fantastika!!! Thelo kai egoooooooooo.... sto xonaki....!!!!!

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρααααα! Έφη μου εννοώ το ξυνογαλα που έχει μέσα το μύκητα.
    Φιλια πολλά

    ReplyDelete
  5. Αχ θα μπορούσα να είμαι ώρες και να χαζεύω σε φούρνους με τέτοια καλούδια! μιαμ μιαμ μιαμ

    Φιλιά πολλά Γιώτα

    ReplyDelete
  6. μιαμ μιαμ!!!!!!!!


    http://diatrofikamystika.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. πολύ νόστιμα τα λουκουμαδάκια!! Θα τα φτιάξω!!

    ReplyDelete
  8. Συγχαρητήρια για το blog σου,ειναι εξαιρετικό,καθώς επίσης και το σημερινό "χέσιμο",μπράβο!!
    Θάθελα να ρωτήσω αν γίνεται να κάνουμε τους λουκουμάδες στο φούρνο.Τούς έφτιαξα όπως λες και είναι τέλειοι,έχω όμως ένα θέμα με τα τηγανητά.Συγνώμη για την ανωνυμία,αλλά δεν καταλαβαίνω τι να πατήσω για να βγει το όνομά μου;Αν θες βοήθησέ με.

    ReplyDelete
  9. καλημερούδια!! Λοιπόν για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδέα αν γίνοντια στο φούρνο. Μπορείς όμως να το δοκιμάσεις και να μου πεις και εμενα :) Θα πρότεινα να τους αφήσεις λίγο παραπάνω στο ψυγείο ώστε να πλάθονται καλύτερα για να μην απλώσουν αμέσως στο ψήσιμο. Άναψε το φούρνο στους 200 να ζεσταθεί και με το που θα τους βάλεις χαμήλωσε στους 180 και ψήστα για περίπου 10 λεπτά (πιστεύω ότι θα είναι αρκετά). Αν και νομίζω ότι αν δεν τρώτε γενικά συχνά τηγανητά, η 1 φορα δεν θα είναι πρόβλημα. Εκτος φυσικά αν υπάρχουν λόγοι υγείας οποτε κει συμφωνώ μαζί σου. όσο για την ανωνυμία, εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Αν έχεις google account πρέπει απλά να πατήσεις εκεί που λέει να συνδεθείς, ειδάλλως γραφεις κάτω από το σχόλιο σου το όνομα σου και το ανεβάζεις παρόλα αυτά σαν ανώνυμος :) Σε φιλώ

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails