Monday, July 12, 2010

Pavlova με κρέμα άσπρης σοκολάτας και φρούτα του δάσους

 

IMG_0032

Ένα από τα αγαπημενα μου γλυκά του καλοκαιριού είναι η Πάβλοβα. Γενικά θα μπορούσα να πω ότι οικογενειακώς έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στις μαρέγγες.  Και απο συνταγές στο web να φάνε και οι κότες. Εγώ, μετά από κάμποσες δοκιμές και άλλους τόσους συνδιασμούς κατέληξα στην παρακάτω  η οποία για μενα είναι η πιο απλή αλλά και η πιο καλή . Κατά την δική μου άποψη πάντοτε.

Αν και δεν υπάρχει υπάρχει καποιος βασικός κανόνας για τις ποσότητες των υλικών θα πρότεινα οι αναλογίες ασπράδι-ζάχαρη να είναι 1:2. Έτσι ο μπεζές σας θα εχει την γλύκα που του ταιριάζει χωρίς να σας ξελιγώνει αλλά  και την σωστή υφή για να αποτελέσει αργότερα μια σταθερη βάση για την Παβλοβα. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσετε σε καμια περίπτωση το κορν φλάουρ το οποιο και θα δώσει επιπλέον σταθερότητα στην μαρέγγα όπως επίσης και την ελάχιστη ποσότητα ξυδιού η  οποία από οτι εχω καταλάβει μετουσιώνει την πρωτεινική ύλη η οποία κατα αυτό το τρόπο γίνεται πιο ανθεκτική  και πιο σταθερή με αποτέλεσμα η μαρέγγα να φουσκώσει οσο πρέπει κατα την διάρκεια του ψησίματος και να χει την υπέροχη κρούστα εξωτερικά και μια κρεμώδης υφή εσωτερικά. Για τον ιδιο λόγο  όταν κάνουμε αυγά ποσέ ριχνουμε στο νερό και μερικές κουταλιές ξύδι. Τα οξέα εμποδίζουν το αυγό να τρέξει και να ξεχειλίσει με αποτέλεσμα να σχηματίσει γρηγορα κρούστα ώστε ο κρόκος να παραμείνει μελάτος όπως πρέπει σε ενα αυγό ποσέ. Αυτά όσον αφορά το μάθημα της οργανικής χημείας. Αν είπα καμια μπούρδα ας με διορθώσει κάποιος που τα ξέρει καλύτερα μπας και γλυτώσουμε την ξεφτίλα.

Πάβλοβα λοιπόν σήμερα γιατί η αγορά έχει πλημυρίσει με φρούτα του δάσους και το θερμόμετρο έχει ποιάσει τους 38 παρακαλώ βαθμούς! Πράγμα ανήκουστο για την Γερμανία.

Περιττό να σας πώ ότι εγινε ένα ονειρο. Η μαρέγγα χάρη στα παραπάνω έγινε ακριβώς όπως έπρεπε. Φουσκώτή με κρούστα εξωτερικά και καρδιά σαν βαμβάκι. και επειδλη η Μαρέγγα είναι ευαισθητη στην υγρασία και κανονικα πρέπει να σερβίρεται αμέσως με το που θα μπει η γέμιση, εγώ με το που κρύωσε την άλειψα με κουβερτούρα για να αντέξει λίγο παραπάνω. Το αν θα χρησιμοποιήσετε άσπρη η μαυρη κουβερτούρα το αφήνω στην επιλογή σας. Επίσης για γέμιση δεν έβαλα μια απλή σαντιγύ (δεν μας αρέσει) αλλά μια κρέμα άσπρης σοκολάτας. Και φυσικά δεν περιορίστηκα στα φρέσκα φρούτα παρά έκανα και μια σάλτσα φρούτων η οποία ταίριαξε κουτί! Έγινε ένα ονειρο!!!

 

Πάμε λοιπόν στην συνταγή

 

IMG_0033

 

Πάβλοβα με κρέμα άσπρης σοκολάτας και φρούτα του δάσους

 

Για την παβλοβα

3 ασπράδια

180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουταλάκι κορν φλάουρ

1 κουταλάκι ξύδι

2 κουταλιές τριμμένη κουβερτούρα

επιπλέον

100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα για το άλειμα

 

Κρέμα άσπρης σοκολάτας

250 γρ. κρέμα γαλακτος

1 βανίλια

250 γρ. creme fraiche

150 γρ. άσπρη κουβερτούρα

 

Για την σάλτσα φρούτων

250 γρ. φρούτα του δάσους

1 σφηνάκι λικέρ κεράσι ή φράουλας

1 κουταλάκι κορν φλάουρ

1/2 ποτήρι νερό (προεραιτικά)

 

Επιπλέον

1 χούφτα φρούτα του δάσους

 

 

Κάνουμε πρώτα την μαρέγγα.  Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ μεχρι να πήξουν ελαφρά και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι η μαρέγγα να σφίξει και να στέκεται. Στο τέλος προσθέτουμε το κορν φλάουρ με το ξύδι και χτυπάμε για 1 ακόμα λεπτο το πολύ. Με μια σπάτουλα ανακατευουμε προσεκτικα και την τριμμένη κουβερτούρα. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολα και με ένα κορνε με ίσια μύτη σχηματίζουμε 2 σπιραλ. Φυσικά μπορείτε και να απλώσετε  το μειγμα κυκλικα με ενα κουτάλι  η με το κορνε κάντε μπαστουνάκια το ενα διπλα στο αλλο. Απλά αφήστε την φαντασια σας ελευθερη.

Ψηστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς περίπου για 1 1/2 ώρα. Αφήνετε να κρυώσουν και αλείφετε με την λιωμένη κουβερτούρα. Το κομμάτι της μαρέγγας που θα μπει από πάνω αλείψτε το και από τις δύο πλευρές με κουβερτούρα

Για την σάλτσα. Βάζετε τα φρούτα να βράσουν. Προσθέστε το λικερ και αν δεν έχουν πολύ ζουμί προσθέστε και το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει το κορν φλάουρ. Αφήστε τα να βράσουν μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρτε από την εστια και αφήστε την να κρυώσει. Μην βάλετε επιπλέον ζάχαρη.  Τα φρούτα έχουν αρκετή γλύκα από μόνα τους όπότε η επιπλέον προσθήκη ζάχαρης είναι περριτή. 

Για την κρέμα. Λιώνετε την κουβερτούρα και την αναμυγνύετε με την  creme fraiche. Την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς. Χτυπάτε τη σαντιγύ με την βανίλια να σφίξει και την ανακατευετε απαλά με την κρύα creme fraiche.

 

IMG_0043

 

Συναρμολόγηση

Μαρέγγα-κρέμα-μαρέγγα-κρέμα-σάλτσα φρούτου-φρέσκα φρούτα.

Έτοιμη η πιο υπέροχη πάβλοβα που φάγατε ποτέ σας.

 

Σας φιλώ

Υ.Γ. Την ημέρα που την έφτιαξα, μας έμειναν δύο κομμάτια τα οποία και τα έβαλα στην κατάψυξη. Τα βγάλαμε σήμερα και πάθαμε την πλάκα μας. Η πιο τέλεια τούρτα παγωτό! Αφήστε την απλά να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματιοου για μισή ώρα η για μια ώρα στην συντήρηση! Όνειρο! Νομίζω ότι αυτλη είναι η κατάληλη θερμοκρασία της Πάβλοβας και την επομενη φορά που θα την φτιάξω, πριν να την σερβίρω θα την βάλω για μιση ώρα στην κατάψυξη!

11 comments:

  1. Πραγματικό όνειρο, λαχταριστή είναι.....

    ReplyDelete
  2. eva darling....h kelempia einai on the way :))Love y u!!

    manousina..lypamai pou to lew...alla einai ontos oneiro!!! Kratao kai mai kelempia gia mena....

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα!!
    Εγώ να πάρω μόνο τα φρούτα του δάσους τη μαρέγκα την αφήνω για άλλους!!
    Κερνάω ρίγανη.

    ReplyDelete
  4. Kalhmera! Kale th zesth einai auth???? Kai den exoun kai ena klimatistiko oi asxetoi. Sto grafeio vrazei o topos. Pairnw ena kommataki na ksexastw!Thanx

    ReplyDelete
  5. εγω αντιθέτως θα έλεγα οτι αντιπαθώ τις μαρέγκες!... αλλά την Πάβλοβα μου αρέσει να την χαζεύω σαν πίνακα ζωγραφικής... πανέμορφη αυτή εδώ...πανδαισία χρωμάτων...

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα!

    Πολύ ωραία συνταγή. Ερώτηση: Σχετικά με το ψησιμό, προτιμούμε αέρα ή αντιστάσεις? Κάπου διάβασα ότι πρέπει αφού ψηθεί η παύλοβα να αφήσουμε το φούρνο μισάνοιχτο μέχρι να κρυώσει εντελώς. Έτσι το έκανες κι εσύ?

    Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    Arience

    ReplyDelete
  7. kalhmera! Katarxhn sas euxaristo gia ta glyka sas logia. Loipon, ego thn epshsa stis antistaseis. An valeis aera tote tha xamhloseis thn thermokrasia kata 20 vathmous. Den thn afhsa sto fourno para thn evgala amesos. Den eida kamia diafora apo tis alles fores puo thn afhna mesa na kryosei.

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα!
    Είναι το πιοοοοοοοοοοοοοοοοοο αγαπημένο μου γλυκό, δεν την εχω φτιάξει ποτέ νομίζω ότι οι μαρέγκες είναι δύσκολες και όποτε έφτιαξα-ντρέπομαι που το λέω σε σας- πήρα έτοιμες μαρέγκες από το Ελληνικόν, θα δοκιμάσω όμως γιατί πραγματικά έτσι όπως τα λές Βασιλικούλα με πείθεις ότι μπορεί και να μπορώ......
    Με τον τυφώνα πως τα πήγατε¨?

    χχχχ

    ReplyDelete
  9. ΕΕΕ τι να σου πω τώρα!Δεν είπαμε προσέχουμε???Γιατί τέτοιος θεικός πειρασμός?!!!

    ReplyDelete
  10. Γεια σας και από την ζεστή Αθήνα.
    Δεν έχω λόγια για το γλυκό!!! Μου τρέχουν τα σάλια!!!
    Αγαπήτή μου Coconut , δοκίμασα χτες την focaccia σου. Στις μισές έβαλα λιαστές ντομάτες και ελίές και τις υπόλοιπες δύο τυρί μόνο και διάφορα μυρωδικά.
    Θέλαμε να φάμε και το ταψί!
    Πολλά πολλά φιλιά Γιώτα

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails