Friday, April 16, 2010

κεφτεδάκια με αυγολέμονο και κάπαρη

καλημερούδια!!!

Επιτέλους Παρασκευή!!!! Αν και σίγουρα θα περάσω όλο το Σαββατοκύριακο μου γράφοντας την παλιοεργασια παρόλα αυτά χαίρομαι που και αυτή η εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Ο λόγος? την επομενη εβδομάδα, ακριβώς την ίδια μέρα αλλα και την ίδια ώρα θα είμαι και πάλι στα πάτρια εδάφη!!! Yuhuuuuuuuuu!!

Λοιπόν. Επειδή σας παραμέλησα χτες και επειδή θα σας παραμελήσω σίγουρα και τις επόμενες δυο ημερες, θα σας δώσω σήμερα δυο συνταγές!! Η μια είναι μια ....θα μπορούσαμε να την πούμε και σούπα. Θυμίζει λίγο τα δικά μας γιουβαρλάκια. Ειδικά η σάλτσα με το αυγολέμονο. Οι γερμανοί το συγκεκριμένο φαγητό το ονομάζουν Königsberger klopse.
Μην χάνουμε λοιπόν καιρό, έχουμε και δουλειές να κάνουμε!!!



Πάμε στην συνταγή.

κεφτεδάκια με αυγολέμονο και κάπαρη

500 gr. κiμα μοσχαρίσιο
2 φέτες ψωμί άσπρο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλάκια μουστάρδα
λίγο αλεύρι

Για την σάλτσα

το χυμό από μισό λεμόνι
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές αλεύρι
50 gr. βούτυρο
3 κουταλιές γάλα
600 ml ζωμό λαχανικών
1 1/2 κουταλιές κάπαρη
λίγο άνηθο αλάτι, πιπέρι



Κάνουμε πρώτα τα κεφτεδάκια. ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια , τρίβουμε και το ψωμί. δεν το μουσκεύω παρα το βάζο στο μπλέντερ και το κάνω τρίμματα. Νομίζω ότι κατά αυτό το τρόπο τα κεφτεδάκια γίνονται πιο αφράτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος ...καρπουζιού ...χάχα καλο e? Να δω που θα βρείτε κατσαρόλα να το χωρέσετε μετά! Κατά τον τρόπο του πλάθω πλάθω κεφτεδάκια με τα δυο μου τα χεράκια, πλάθουμε λοιπόν μικρά κεφτεδάκια, λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι. ίσαμε δυο καρυδια. Βάζουμε το ζωμό να βράσει. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια ελαφρά και τα βάζουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το ζωμό και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε από το ζωμό να μείνουν τα 2/3.

Σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι, καίμε το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα και σβήνουμε σιγά σιγά με το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε την κάπαρη και τον άνηθο και βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Χτυπάμε το κρόκο με το γάλα και το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί ώστε να πάρουν θερμοκρασία και το ρίχνουμε με την μια πίσω στην κατσαρόλα με το ζουμί. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. Τα αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε.. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί. Σερβίρουμε κατά προτίμηση με πατατούλες βραστές. Επίσης να πω το εξής. Λόγο το ότι έχω βάλει μονο τον κρόκο στο αυγολέμονο, η σάλτσα δεν πρόκειται να σας κόψει, όσο και αν την ζεστάνετε.

Φιλια και καλή σας όρεξη

2 comments:

  1. Καλως σε βρήκα Βασιλική! Δεν ξέρω πως έγινε αυτο αλλά μου είχε διαφύγει το blog σου! συγχαρητήρια όλες οι συνταγές σου ειναι φανταστικές και οι φωτογραφίες σου απίθανες!
    Φιλιά πολλά, θα με βλέπεις συχνά!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα γλυκειά Έρη! Καλώς με βρήκες λοιπόν και καλώς σε βρήκα και εγώ!
    Τα φιλιά μου και χίλια ευχαριστώ!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails