Friday, January 15, 2010

Το τέλειο millfeuille

Καλημερούδια καλά μου παιδάκια! Σήμερα είπα να σας γλυκάνω λίγο. Σειρά έχει το πολυαγαπημένο μoυ μιλφέιγ. Είναι το hit σε κάθε τραπέζι! Η συνταγή είχε δοθεί παλιότερα στο HFL αλλα δυστυχώς δεν θυμάμαι από ποιον..αν το βρείτε πείτε μου για να κάνω συγκεκριμένη αναφορά. Εδώ κάπως παραλλαγμένη!




Millfeuille

Για 8 μερίδες περίπου

2,5 φύλλα σφολιάτας
1 λίτρο γάλα
10 κουταλιές ζάχαρη
8 κουταλιές κόρη flour
1 ξυλάκι βανίλιας
250 γραμμάριο βούτυρο
1 κουταλια της σούπας μπέικην
250 gr. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι aroma βανίλιας
2 κουταλιές άχνη

άχνη για το πασπάλισμα


προθερμαίνεται το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνεται τις σφολιάτες μια μια σε λαμαρινες και πασπαλίζετε με άχνη. Ψήνεται για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να καραμελώσει η άχνη. Χαμηλώνετε αμέσως στους 160 και ψήνεται για περίπου 20 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να ψηθεί καλά αλλιώς θα παπαριασει με την κρέμα και θα πικρίσει. Επίσης η υψηλή θερμοκρασία βοηθάει στο να καραμελώσει η άχνη ειδάλλως θα σας γίνει πετρα. Προσοχή μονο να μην σας καεί. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός οποτε καλά είναι να μείνετε στην κουζίνα όση ώρα ψήνονται.

Σχίζουμε την βανίλια στα δυο και ξύνουμε το εσωτερικό της. Τα βάζουμε όλα μαζί με το γάλα, από το οποιο έχουμε κρατήσει μια κούπα, να βράσουν. Ανακατεύουμε το γάλα που κρατήσαμε με την ζάχαρη και το kornflour σε ένα μπολάκι και με το που θα αρχίσει το γάλα στην κατσαρόλα να βράζει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά και γρήγορα. Me το που θα πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε το ξυλάκι της βανίλιας και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Στην συνεχεια και όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστη πασπαλίζουμε με τον μπέικην και ανακατεύουμε γρήγορα. Το μπέικην έχει την ιδιότητα να κάνει την κρέμα ακόμα πιο αφράτη.

Σε ένα πυρέξ η ταψάκι στρώνουμε ένα φύλο σφολιάτας, το πατάμε ελαφρά και περιχύνουμε με την μιση κρέμα. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μιση. βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια και την άχνη σε σφιχτή σαντιγύ. Στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω από το γλυκό. Θρυμματίζουμε το μισό φύλλο σφολιάτας και καλύπτουμε με αυτό το γλυκό μας. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη! Παγώνουμε για τουλάχιστον μια νύχτα! Το millfeuille είναι την επομενη μέρα πάντα πιο νόστιμο γι αυτό υπομονή!!

πριν από λίγο καιρό απέκτησα μια καινούργια συνάδελφο. Γαλλίδα. Ανακάλυψα ότι λατρεύει επίσης την μαγειρική. Της είπα λοιπόν, για να κοκορευτώ, ότι ξέρω και μερικά γαλλικά γλυκα και ότι το αγαπημένο μου είναι το... ( προφέροντας το με γαλλική προφορά).....mioulfe!!

-"ποιο" ??? μου λέει...
-Το.. (αλλάζοντας λίγο την προφορά μήπως και με καταλάβει)..milfe?!
-??????
-sorry λέω...λάθος έκανα....είναι ιταλικό και όχι γαλλικό!
-A! Είπα και εγώ......

Πως το προφέρουν ρε παιδιά?

7 comments:

  1. millefeuille = μιλφέϊγ =(χίλια φύλλα)

    Πολύ όμορφη η συνταγή σου, και με το φύλλο σφολιάτας εύκολη.Μπορείς να δεις και στο μπλόγκ μου μία άλλη κρέμα, πολύ-πολύ εύκολη στην παρασκευή της και φοβερά νόστιμη.Θα δοκιμάσω και την δική σου κρέμα γιατί το μιλφέιγ είναι το αγαπημένο μου γλυκό.

    ReplyDelete
  2. nai ksero ti shmainei kai pos proferetai... ligo poly... alla profanos h profora muo den htna arketa galikh..... :))
    pao na do amesos thn dikia sou kremoula!
    Filoures!!

    ReplyDelete
  3. kai kati akoma....kai eutyxos puo muo grapses giati tha to ksexnaga kai meta tha se epsaxna! Se vrisko kataplhktikh!!! Eisai megalo talento kai otna vlepo tis dhmiourgies sou prasinizo apo thn zhleia mou! Filia

    ReplyDelete
  4. froufrou, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αλλά νομίζω πως είσαι λίγο υπερβολική.Πάντως προσπαθώ ότι κάνω να το κάνω καλά.Η μητέρα μου έλεγε πως για να μάθεις κάτι καλά πρέπει να το μάθεις μικρός. Εγώ άργησα λίγο!!!

    ReplyDelete
  5. Xaxaxa! Nomizw oti an to peis opws leei h erifili 8a to katalavei. Alla prosoxh sto gama kapws san to germaniko j . Na sai kala, polu plaka eixe auto!

    ReplyDelete
  6. Baking powder στην κρέμα;;;;
    Αυτό ομολογώ πως δεν το έχω ξανακούσει! Μέχρι τώρα, το έβαζα μόνο σε κέικ και μπισκότα! Είμαι περίεργη να το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  7. loipon, oute ego to hksera....oi amerikanoi omos to synithizoun poly...se oti syntagh gia krema kai an brhka panta grafan "a pinch of cream of tartar"!!! Kai sta glyka doksa to theo einai manes......

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails